05th sij.2017

Windows 10 instalacija – korak po korak

by Goran Krstičević

Windows 10 (kodnog imena Threshold) trenutno je najnovija inačica Microsoftovog operacijskog sustava za računala, ali i mobilne i ostale podržane uređaje.

Windows 10 pruža veći nivo integracije s Microsoftovim uslugama i platformama, poput Cortane (pametne osobne pomoćnice), sustava obavijesti koji se može sinkronizirati na više uređaja kao i s novim Xbox Live funkcijama. Windows 10 sadržava i novi zadani internetski preglednik pod nazivom Microsoft Edge. Korisničko sučelje sustava Windows 10 je proširenje i nadogradnja sučelja sustava Windows 8. Usredotočuje se na jednostavan prelazak na bilo koji način unosa ili uređaj. Kako bi poboljšao iskustvo za korisnike tipkovnica i miševa, Windows 10 je dodao novu inačicu izbornika Start i sustav virtualnih radnih površina koji dozvoljava modernim aplikacijama da budu pokrenute na radnoj površini kao i preko cijelog zaslona.

*** VAŽNO: Preporučamo provjeru kompatibilnosti računala prije instalacije. Napravite sigurnosnu kopiju važnih podataka ako već imate instaliran operacijski sustav na računalu. Sve što radite radite na vlastitu odgovornost, ne preuzimamo odgovornost za eventualno nastalu štetu.

Instalacija

Prvi korak instalacije svakog operativnog sustava, pa tako i sustava Windows 10, je da postavimo računalo tako da se pokreće s medija koji koristimo za instalaciju — u našem slučaju to je DVD medij. Postavke za promjenu uređaja za pokretanje je potrebno napraviti u BIOS-u, a do BIOS-a se najčešće dolazi odabirom tipke “Delete”, “Esc”, “F2”, “F10” ili “F12” prilikom pokretanja računala. Za ovaj korak nas slobodno kontaktirajte, jer se načini pokretanja BIOS-a mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Ako ste uspješno promijenili i spremili postavke u BIOS-u uskoro biste na zaslonu trebali ugledati sljedeći sadržaj:

windows 10

Unesite jezik i druge preference te zatim nastavite postupak klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-1

Nastavite postupak klikom na gumb “Instaliraj odmah”.

windows-10-2

Pokreće se instalacijski program …

windows-10-3

Ako posjedujete ključ proizvoda (licencu) sada je pravo vrijeme da ga unesete. Nastavite postupak klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-4

Odaberite verziju sustava koju želite instalirati. Nastavite postupak klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-5

Stavite kvačicu na “Prihvaćam licencne odredbe” te nastavite postupak klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-6

Nastavite postupak instalacije klikom na “Prilagođeno: samo instalacija sustava Windows (napredno)”

windows-10-7

Ukoliko na računalu imate instaliran (ili ste imali instaliran) operacijski sustav koji sada želite zamijeniti sustavom Windows 10 tvrdi disk vam je najvjerovatnije podijeljen na nekoliko particija. Obrišite ih jednu po jednu tako što će te ih označiti i kliknuti na gumb “Izbriši”. Na ovaj način ćete dobiti “Nedodijeljen prostor na pogonu”.

windows-10-8

Kreirajte nove particije tako što ćete označiti “Nedodijeljen prostor” i kliknuti na gumb “Novo”. Upišite veličinu particije u MB te kliknite na gumb “Primijeni”.

*** NAPOMENA: Naša preporuka je da svakako kreirate najmanje dvije particije! Ako vam je primjerice disk veličine 500GB kreirajte jednu particiju veličine 100 GB (102400 MB) na koju ćete instalirati operacijski sustav te jednu particiju čija će veličina biti preostala veličina diska na koju ćete spremati dokumente, glazbu, filmove …

windows-10-9

Sustav javlja da će stvoriti dodatnu (skrivenu) particiju — ta particija najčešće ne prelazi 500 MB tako da se nemate što brinuti za prostor. Odaberite “U redu” te nastavite postupak klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-10

Odaberite na koju particiju ćete instalirati operacijski sustav. Nastavite postupak instalacije klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-11

Započinje instalacijski postupak. Tijekom postupka instalacije računalo će se nekoliko puta samostalno ponovno pokrenuti.

windows-10-12
windows-10-13

Kada ste došli do sljedećeg koraka nastavite postupak instalacije klikom na gumb “Prilagodba”.

windows-10-14

Preporučujemo da isključite sve mogućnosti te nastavite postupak klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-15

Preporučujemo da isključite sve mogućnosti te nastavite postupak klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-16

Preporučujemo da isključite sve mogućnosti te nastavite postupak klikom na gumb “Dalje”.

windows-10-17

Pričekajte nekoliko minuta …

windows-10-18

Tko je vlasnik računala?

windows-10-19

Odaberite “Preskoči ovaj korak”

windows-10-20

Odaberite korisničko ime i lozinku …

windows-10-21

Welcome Screen …

windows-10-22

That’s all folks!

windows-10-23