06th velj.2017

Windows 10 Cloud ISO preslika procurila u javnost

by Goran Krstičević

ISO preslika buduće verzije Microsoftovog operativnog sustava, Windows 10 Cloud, procurila je u javnost. Ova verzija je “lakša” i brža, međutim veže korisnika sustava za Windows Store, baš kao što Chrome OS veže korisnika za Chrome Web Store. Kako se radi o poprilično novoj verziji sustava nikako vam ne savjetujemo instalaciju na primarno računalo.

Unazad nekoliko tjedana mogli smo čitati razna medijska nagađanja u vezi nove verzije Windows 10 sustava. Kako trenutačno stvari stoje ta nagađanja mogla bi biti vezana za Windows 10 Cloud verziju ovog operativnog sustava.

Windows 10 Cloud predstavlja “lakšu” i bržu verziju Windows 10 sustava koja bi trebala uzeti dio kolača Googleovom Chrome OS-u. Osim toga, nije tajna da Microsoft želi Windows i na ARM uređajima.

Kako je riječ o vrlo ranoj verziji sustava sa tonom bugova nikako vam ne savjetujemo instalaciju ove verzije sustava na primarno računalo. Također, verzija je procurila u javnost te stoga uzmite u obzir i sve pravne aspekte prije nego isprobate ovu verziju sustava.

Valja napomenuti da će Windows 10 Cloud verzija sustava omogućiti korisnicima korištenje isključivo Universal Windows Platform aplikacija koje su dostupne na Windows Storeu. Očito da time Microsoft želi izravno konkurirati Googleovom Chrome OS-u.

Kada je riječ o imenu, riječ Cloud u nazivu uzmite s rezervom i shvatite kao privremenu. Razna medijska izvješća sugeriraju da riječ Cloud nema nikakve veze s oblakom već je vezana za veličinu operativnog sustava. Kako ova verzija neće sadržavati kod za korištenje aplikacija izvan Windows Storea očekuje se da će biti poprilično brža od standardne verzije sustava.