26th sij.2016

Ubuntu Hyper-V instalacija

by Goran Krstičević

Postoji nekoliko načina na koje možemo pokrenuti i testirati Linux distribucije. Pomoću alata Universal USB Installer, o kojem smo već pisali ovdje, možemo kreirati USB pomoću kojeg možemo pokrenuti Live verziju željene Linux distribucije bez instalacije na tvrdi disk. Možemo instalirati Linux distribuciju u dual-boot varijanti s Windowsom. Međutim, ako nam ove dvije metode ne odgovaraju onda je virtualizacija najbolja alternativa. U ovom kratkom vodiču ćemo obraditi Ubuntu Hyper-V instalaciju.

Što je potrebno?

Prvo, moramo provjeriti kompatibilnost hardvera. Otvorimo Command Prompt i unesemo naredbu systeminfo.exe koja će nam vratiti informacije o Hyper-V kompatibilnosti. Ako svi Hyper-V parametri imaju vrijednost Da možemo koristiti Hyper-V.

Ubuntu Hyper-V

Drugo, moramo provjeriti da li je Hyper-V značajka omogućena te ako nije moramo ju omogućiti. Otvorimo Control PanelPrograms and FeaturesTurn Windows features on or off i stavimo kvačice na sve Hyper-V stavke na listi.

Treća stvar koja nam je potrebna je .iso datoteka operativnog sustava kojeg želimo virtualizirati. Iz naslova možete zaključiti da ćemo za potrebe ovog tutorijala koristiti Ubuntu, 15.10 izdanje, kojeg smo preuzeli sa službenih stranica.

Ubuntu Hyper-V instalacija

Nakon što smo pripremili sve što je potrebno pokrenemo Hyper-V Manager. U Actions oknu sa desne strane prozora kliknemo na New i odaberemo Virtual Machine iz padajućeg izbornika.

Ubuntu Hyper-V

U prozoru Before You Begin kliknemo Next

Ubuntu Hyper-V

U prozoru Specify Name and Location unesemo naziv virtualne mašine i kliknemo Next

Ubuntu Hyper-V

U prozoru Specify Generation odaberemo Generation 1 i kliknemo Next

Ubuntu Hyper-V

U sljedećem koraku odaberemo koliko RAM memorije želimo dodijeliti virtualnoj mašini te pri tome pripazimo na to da ostavimo dovoljno memorije za operativni sustav na kojem pokrećemo virtualku.

Ubuntu Hyper-V

U sljedećem koraku odaberemo mrežu (ukoliko je postavljena) i kliknemo Next

Ubuntu Hyper-V

Odaberemo koliko prostora želimo dodijeliti virtualnoj mašini i kreiramo virtualni tvrdi disk

Ubuntu Hyper-V

U sljedećem koraku upišemo putanju do .iso datoteke operativnog sustava koju smo preuzeli i želimo virtualizirati

Ubuntu Hyper-V

Klikom na Finish završili smo proces kreiranja virtualne mašine

Ubuntu Hyper-V

Ako smo sve dobro odradili spremni smo za pokretanje virtualne mašine. Desnim klikom kliknemo na kreiranu virtualnu mašinu i odaberemo Start iz padajućeg izbornika.

Ubuntu Hyper-V

Kada se virtualna mašina pokrenula, duplim klikom na “virtualku” pokrećemo konzolu

Ubuntu Hyper-V

That’s all folks! 🙂