27th velj.2014

Kako promijeniti veličinu system tray ikona u Cinnamon-u

by Goran Krstičević

Kako promijeniti veličinu System Tray ikona u Cinnamon grafičkom sučelju – u ovom tekstu ćemo opisati način na koji možete promijeniti veličinu System Tray ikona u Cinnamon grafičkom sučelju. Ako koristite Cinnamon na svojoj omiljenoj GNU/Linux distribuciji vjerovatno ste primjetili da su primjerice ikonice za Skype, Update Manager i sl. nešto većih dimenzija u odnosu na ostale ikone koje se nalaze u System Tray-u.

Za početak otvorite Preferences System SettingsPanel i provjerite da li su opcije ‘Use customised panel size (otherwise it is defined by the theme‘ i ‘Allow Cinnamon to scale panel text and icons according to the panel heights‘ označene. Ukoliko nisu označite ih.

system-tray-cinnamon

Cinnamon Panel Options

Otvorite Terminal i logirajte se kao root korisnik. Zatim napravite backup datoteke applet.js koja se nalazi na sljedećoj lokaciji:

/usr/share/cinnamon/applets/systray@cinnamon.org/applet.js

Backup datoteke ćete najlakše napraviti ako u terminal unesete sljedeću naredbu:

cp /usr/share/cinnamon/applets/systray@cinnamon.org/applet.js /usr/share/cinnamon/applets/systray@cinnamon.org/applet.bak

Zatim je potrebno napraviti određene promjene u datoteci applet.js. Datoteku možete urediti u bilo kojem tekstualnom uređivaču. Mi smo koristili nano uređivač kada nam je već Terminal bio aktivan.

nano /usr/share/cinnamon/applets/systray@cinnamon.org/applet.js

system-tray-cinnamon-01

Sadržaj datoteke applet.js

U liniji koda, koja je na gornjoj slici označena narančastom bojom, ćete pronaći vrijednost ICON_SCALE_FACTOR = .88, a vrijednost .88 je potrebno promijeniti u neku željenu vrijednost. Kao što možete vidjeti mi smo postavili vrijednost na .60. Pošto smo željeli da nam veličina System Tray ikona bude 15px podijelili smo 15 sa 25 (25px je zadana postavka za visinu panela) i dobili vrijednost od 0.60 (vrijednost unesite kao .60, a NE 0.60 !!!) Ukoliko želite veličinu ikona 16px onda ćete dijeliti 16 sa 25 (ili onom veličinom koju ste postavili za visinu panela).

Spremite promjene, zatvorite datoteku i ponovno pokrenite računalo.

Rezultat:

system-tray-cinnamon-02