14th sij.2017

SyntaxDB – Savršena tražilica sintaksi programskih jezika

by Goran Krstičević

SyntaxDB je zgodna tražilica namijenjena programerima. Predstavlja bazu sintaksi programskih jezika kojoj je cilj eliminirati korištenje Googleove tražilice za pretraživanje sintaksi programskih jezika. Trenutno podržava devet popularnih programskih jezika.

SyntaxDB

Apsolutni početnici u programiranju vrlo često se pitaju da li je u redu koristiti Google ili Stack Overflow prilikom potrage za nekom sintaksom. Naravno da je odgovor DA – pretraživanje Web-a rutina je svakog dobrog programera, a s vremenom se čak i povećava. Korištenje Google-a ne čini vas lošim programerom! Naprotiv, čini vas još boljim u području kojim se bavite i uči vas novim stvarima!
Kako bi programerima olakšao život, Anthony Nguyen, programer (student sveučilišta Queen’s University) razvio je SyntaxDB – tražilicu namijenjenu programerima koji često posjećuju Google u svrhu potrage za određenom sintaksom.

Rezultati pretraživanja daju kratku definiciju i sintaksu zajedno sa kratkim bilješkama i praktičnim primjerima. Trenutno podržava devet programskih jezika – Java, C, C++, C#, Python, Ruby, JavaScript, Swift i Go. Osim toga, SyntaxDB omogućava integraciju s popularnim alatima, kao što je primjerice Visual Studio Code, te na taj način uvelike olakšava kodiranje.

U budućnosti SyntaxDB planira pružiti više dodataka za integraciju s alatima za uređivanje koda te povećati broj podržanih programskih jezika.