28th sij.2016

Što je Page File i trebam li ga onemogućiti?

by Goran Krstičević

Windows koristi Page File za pohranu podataka koji se ne mogu zadržati u RAM memoriji kada se popuni do kraja. Prema zadanim postavkama Windows automatski upravlja ovom datotekom, iako možemo i sami prilagoditi Page File postavke.

Većina nas Page File vidi kao uzrok usporenog rada računala jer razmišljamo na način da je brzina čitanja i zapisivanja podataka u RAM memoriju daleko brža od brzine čitanja i zapisivanja na tvrdi disk te zbog toga većina nas isključuje Page File (da ne kažem briše pagefile.sys datoteku sa C: particije). Tvrdnja je točna što se tiče brzine zapisivanja, ali je razmišljanje pogrešno.

Na kojem principu radi Page File?

Page File, poznat još kao swap file ili paging file, je datoteka na tvrdom disku. Prema zadanim postavkama nalazi se na C: particiji (C:\pagefile.sys), ali datoteku ne možete vidjeti sve dok u File Explorer Options, kartici View, ne označite Show hidden files, folders, and drives i Hide protected operating system files.

page file

Računalo pohranjuje datoteke, programe i druge podatke koje koristi u RAM memoriju jer se podaci, kao što smo rekli na početku, brže čitaju i zapisuju u RAM memoriji nego na tvrdom disku. Primjerice, kada otvorite Google Chrome, njegove programske datoteke se čitaju s tvrdog diska i zapisuju u RAM memoriju. Računalo od tog trenutka radije koristi “kopije” programskih datoteka u RAM memoriji nego da ih ponovno čita sa tvrdog diska.

Međutim, programi pohranjuju podatke. Primjerice, kada pregledavate neku stranicu na Internetu, stranica se preuzima i pohranjuje u RAM. Kada pregledavate video na YouTube, video se preuzima i pohranjuje u RAM memoriju.

Kada se radna memorija popuni, Windows, umjesto da briše potencijalno važne podatke (koji će možda kasnije zatrebati ili uzrokovati rušenje programa), prebacuje neke od podataka na tvrdi disk i pohranjuje ih u Page File.

Uz dovoljno RAM-a na modernim računalima, prosječno računalo nebi trebalo koristiti Page File prilikom normalne upotrebe računala. Ako primjetite da vam računalo radi usporeno kada istovremeno radite u više programa, to je znak da vam računalo koristi Page File — dakle, vrijeme je da nadogradite RAM memoriju. Naravno, možete pokušati osloboditi RAM — zatvorite programe koje ne koristite ili rade u pozadini.

Upravljanje Page Fileom

Prema zadanim postavkama Windows automatski upravlja ovom datotekom. Međutim, ako želite možete prilagoditi postavke Page Filea kroz Advanced System Settings. Otvorite Start te u dijalog za pretraživanje upišite Advanced System Settings.

advanced_system_settings

Kliknite Settings gumb pod Performance.

advanced_system_settings1

U kartici Advanced kliknite na Change… pod Virtual memory.

advanced_system_settings2

Kao što smo već rekli, Windows automatski upravlja ovom datotekom te bi većina korisnika trebala ostaviti ove postavke na miru i prepustiti Windowsu upravljanje ovom datotekom. Međutim, u nekim situacijama prebacivanje Page Filea na drugi tvrdi disk (ne drugu particiju) može pomoći. U slučaju da imate jedan disk podijeljen na više particija i prebacite Page File na, recimo, D: particiju niste ništa napravili jer je to još uvijek jedan fizički disk.

Zaključak

Page File je bitan dio Windows sustava. Čak i ako se rijetko iskorištava, važno je da je na raspolaganju u slučaju da određeni program “povuče” neočekivano veliku količinu memorije.