13th velj.2014

Rosa Linux – nasljednik Mandrake distribucije

by Goran Krstičević

Krajem ’90-ih godina Mandrake Linux je bi0 najpopularnija Linux distribucija. Većina stvari koje se danas govore o Ubuntu ili Mint distribuciji tada su se govorile o Mandrake Linuxu. Mandrake Linux predstavljao je broj jedan distribuciju od 1998. god. do 2004. god.; bio je user-friendly distribucija kojeg je karakterizirala jednostavnost korištenja i instalacije, mnoštvo predinstaliranog softvera i ‘naveo’ je mnoštvo korisnika na prelazak na Linux operacijski sustav. 2004. godine Mandrake se počeo raspadati i projekt je ‘umro’. Tijekom 2005. godine tvrtka Conectiva kupuje Mandrakesoft te izbacuju distribuciju po imenu Mandriva koja nije niti blizu dobrom starom Mandrakeu. Zadnje stabilno izdanje Mandriv-e izašlo je 2011. godine, ali izdanje i nije bilo toliko stabilno. Upravo zbog toga što Mandriva nije niti blizu Mandrake-u navela je brojne developere, programere i korisnike na razvoj novih distribucija koje bi bile slične Mandrakeu. Jedna od tih distribucija je Rosa Linux – Ruska Linux distribucija.

Rosa Linux dolazi sa tri grafička sučelja: KDE, Gnome i LXDE, te custom pokretačem aplikacija koji je ‘posuđen’ iz Mandrive 2011. Možete izabrati da li ćete preuzeti LTS ili najnovije izdanje.

Minimalni sistemski zahtjevi:

 • Intel Pentium 4 ili jači procesor
 • 768MB RAM – 1GB RAM preporučljivo
 • Grafička kartica koja podržava 1024 x 768 rezoluciju i 24-bitnu dubinu boja
 • DVD ili USB minimalnog kapaciteta od 4GB
 • Minimalno 20GB slobodnog mjesta na tvrdom disku
 • Miš i tipkovnica

Zapisivanje ISO preslike na USB flash drive

Za zapisivanje ISO preslike na USB flash drive pomoću kojega smo pokrenuli Rosa-u u live okruženju koristili smo ROSA Image Writer kojeg možete preuzeti sa službenih stranica.

Kada se Rosa pokrene po prvi put u live okruženju pita potencijalnog korisnika da odabere raspored tipkovnice i jezik. Sljedeći korak je prihvaćanje licence.

Kada smo prihvatili licencu možemo koristiti Rosa KDE 4.10 grafičko sučelje ili bolje rečeno Mandriva KDE sučelje jer izgleda kao Mandriva 🙂 Sam sustav radi brzo i dolazi sa mnoštvom ‘vlasničkog’ softvera – drivera tako da nema problema sa prepoznavanjem hardvera. Čak prepoznaje i Broadcom WiFi karticu. Instalacijski postupak je sličan kao kod Mandrive – lagan, brz i jednostavan za korištenje.

Glavne značajke

 • Microsoft Hyper-V podrška omogućuje implementaciju Rosa-e u javnim Microsoft Azure Cloud podatkovnim centrima i privatnim ‘oblacima’ koji se koriste za organiziranje virtualnih radnih stanica
 • Steam Support – mogućnost povezivanja na Steam servis kojim dobivate pristup velikoj bazi raznih igara koje su namijenjene Linux i Windows operacijskim sustavima. Imajte na umu da Steam zahtjeva AMD i NVIDIA ‘vlasničke’ upravljačke programe koje je potrebno naknadno instalirati
 • Rosa grafičko sučelje je u novoj verziji znatno modificirano
 • Primarno radno okruženje ažurirano je na KDE 4.10
 • Ubačeni su novi dodaci widgets u kojima je ispravljeno nekoliko grešaka
 • Na RocketBar Launcher su prema zadanim postavkama dodane ikone svih instaliranih programa koji imaju GUI sučelje i nisu raspoređene u nikakve grupe. Sam sustav kao takav odličan je za svakodnevnu upotrebu. Dolazi sa dosta predinstaliranog softvera kao što su LibreOffice, Amarok, VLC, podrška za Flash… ako nešto nedostaje lako se instalira iz Software Managera.

Zaključak

Rosa Linux je mlada distribucija, ali je napravljeno dosta i u nekim segmentima se dosta odmakla od Mandrive – svoje matične distribucije. Predstavlja operacijski sustav koji je stabilan, user-friendly, jednostavan za instalaciju i održavanje. Hardverska podrška je iznenađujuće odlična!