13th sij.2016

Kako premjestiti WordPress na drugu domenu?

by Goran Krstičević

Bloger ste, bavite se izradom Web stranica i iz nekog razloga ste prisiljeni ili jednostavno želite preseliti WordPress blog/stranicu na drugu domenu ili poslužitelj, ali niste sigurni kako? U nastavku teksta saznajte kako na jednostavan način preseliti WordPress na drugu domenu.

kako premjestiti wordpressWordPress je trenutno najpopularniji, ali i jedan od najfleksibilnijih sustava koji je u početku bio namijenjen blogerima, odnosno primarno se koristio za izradu blogova. Danas ste pomoću WordPressa u mogućnosti izraditi ozbiljne, kompleksne i vrlo privlačne Web stranice. Ako ste iz nekog razloga prisiljeni premjestiti WordPress na drugu domenu, hosting ili mjesto na poslužitelju, ne morate ga ponovno instalirati. WordPress je dovoljno fleksibilan i sve navedene situacije možete odraditi bez puno muke.

Premještanje WordPressa na novi poslužitelj (engl. Server)

Ukoliko premještate WordPress s jednog poslužitelja na drugi, započnite sa izradom sigurnosne kopije kompletne stranice (engl. Backup), a isto tako i baze podataka.

Kako premjestiti WordPress u slučaju da zadržavam domenu?

Premještanje domene bez promjene adrese WordPressa (engl. WordPress Address (URL)) i adrese Web stranice (engl. Site Address (URL)) je vrlo jednostavno, a u većini slučajeva se može obaviti jednostavnim premještanjem datoteka.

 • Ako baza podataka i URL ostaju isti, jednostavno možete prekopirati datoteke i bazu podataka.
 • Ako se mijenja ime baze podataka ili korisnika, uredite wp-config.php datoteku kako bi imali ispravne vrijednosti.
 • Ako imate bilo kakvih problema sa linkovima, obrišite .htaccess datoteku na serveru i ponovno konfigurirajte stalne veze (engl. Permalinks).

Kako premjestiti WordPress u slučaju da mijenjam domenu?

U slučaju da mijenjate domenu, primjerice http://primjer.com u http://primjer.net, potrebno je sljedeće:

 • Izradite sigurnosnu kopiju kompletne stranice
 • Izvezite podatke iz SQL baze podataka
 • Prijavite se na stranicu koju želite premjestiti
 • Idite na Postavke → Općenito i zatim promijenite URL-ove (Adresa WordPressa (URL) i Adresa web stranice (URL), odnosno promijenite http://primjer.com u http://primjer.net kod obje navedene stavke). Spremite postavke i očekujte stranicu 404 🙂
 • Ponovno izradite sigurnosno kopiju kompletne stranice
 • Ponovno izvezite bazu podataka
 • Uredite wp-config.php datoteku s podacima novog poslužitelja (naziv baze podataka, korisnik baze podataka i lozinka)
 • Prenesite datoteke koje ste sigurno kopirali nakon što ste promijenili URL-ove i uredili wp-config.php datoteku na novi poslužitelj
 • Uvezite bazu podataka koju ste sigurno kopirali nakon što ste promijenili URL-ove na novi poslužitelj

Kada mijenjate domenu postoji mogućnost da ćete se susresti s dodatnim problemima. WordPress datoteke i baze podataka mogu se premještati, međutim stari naziv domene ponekad ostaje u bazi podataka, a to može dovesti do problema sa poveznicama i izgledom teme. U tome slučaju potrebno je promijeniti siteurl i home u tablici baze podataka wp-options, a to možete učiniti koristeći phpMyAdmin primjerice. Nadamo se da smo vam barem malo približili postupak kako premjestiti WordPress stranicu na novu domenu/poslužitelj. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nedoumica i slično, slobodno ostavite komentar, a odgovor očekujte u najkraćem mogućem roku.