06th velj.2016

Dijeljenje datoteka u sustavu Windows 10

by Goran Krstičević

Uvod u HomeGroups

Jedan od najjednostavnijih i najbržih načina za dijeljenje datoteka među računalima sa sustavom Windows 10 je korištenjem HomeGroups značajke.

HomeGroups su uvedene sa sustavom Windows 7, a pokazale su se vrlo korisnima među korisnicima koji su do tada bili u potrazi za jednostavnim načinom dijeljenja datoteka među računalima.

Za postavljanje i upravljanje sa HomeGroups unesite homegroup u dijalog za pretragu u izborniku Start ili otvorite StartControl PanelHomeGroup.

dijeljenje datoteka

Kako kreirati HomeGroup?

HomeGroup upravljačka ploča će provjeriti mrežu na koju ste povezani i da li na toj mreži već postoji kreirana HomeGroup. Ako je na mreži već kreirana HomeGroup biti ćete pozvani da se pridružite toj grupi. Više o tome u nastavku teksta.

Ukoliko HomeGroup nije krirana kliknite na Create a homegroup.

dijeljenje datoteka kreiranje

U ovom koraku kliknite na Next

homegroup_kreiranje_02

U sljedećem koraku odaberite što biste željeli podijeliti sa ostalim članovima koji su ili će se biti u HomeGroup. Zatim kliknite Next

homegroup_kreiranje_03

Zapišite lozinku za HomeGroup jer će ju drugi korisnici morati unijeti prilikom pristupanja grupi.

homegroup_kreiranje_04

Generiranu lozinku nije baš lako zapamtiti te ćemo vam stoga u nastavku teksta pokazati kako ju možete promijeniti.

Kako pristupiti HomeGroup sa drugog računala?

Ako je HomeGroup već postavljena na mreži o tome ćete biti obavješteni te će vam biti prikazan gumb Join now. Kliknite na gumb i slijedite čarobnjaka koji radi na istom principu koji je opisan prije u tekstu. Ako je zatraženo unesite lozinku za pristup grupi.

homegroup_join

Photo by Techradar

Kako pogledati datoteke koje se dijele u HomeGroup?

Na radnoj površini kliknite na This PC. U lijevom dijelu prozora ćete vidjeti Homegroup i korisnike koji se trenutno nalaze u toj grupi. Da bi pogledali datoteke koje korisnik trenutno dijeli kliknite na ime korisnika.

homegroup_datoteke

Promjena postavki za HomeGroup

Postavke za HomeGroup možete promijeniti kroz Control Panel. Otvorite StartControl PanelHomeGroup. Možete promijeniti što dijelite, lozinku itd …

Dijeljenje datoteka

Dijeljenje datoteka među računalima je vrlo jednostavno; desni klik na datoteku koju želit podijeliti → Share withHomegroup (view & edit).

homegroup_share

Photo by Techradar