11th pro.2016

DDoS natjecanje kojem je cilj rušenje političkih Web stranica

by Goran Krstičević

Turski haker, online poznatiji kao Mehmet, pokrenuo je DDoS natjecanje kojim poziva sudionike na rušenje političkih Web stranica, a za ostvarena postignuća sudionici bivaju nagrađeni.

ddos

Sigurnosna tvrtka Forcepoint otkrila je nešto što se naziva gamification DDoS napada. Tvrtka ističe da svaki sudionik nagradnog natječaja dobiva pristup alatu pod nazivom “Balyoz” (tur. malj) kojem je svrha pokretanje DDoS napada na odabrane Web stranice sa samo jednog računala. Za svoja postignuća sudionici bivaju nagrađeni.

Na svakih deset minuta provedenih u napadu na jednu od tih stranica sudionici dobivaju bodove koje kasnije mogu zamijeniti za nagrade kao što su primjerice verzija Sledgehammer DDoS alata ili ‘click-fraud’ bot za generiranje prihoda na ‘pay-to-click’ stranicama.

Iako je natjecanje namijenjeno rušenju političkih Web stranica, među kojima su Kršćanska demokratska stranka Angele Merkel, Narodna demokratska partija Turske, Kurdistanska radnička stranka (PKK), sudionici su u mogućnosti dati prijedloge stranica koje žele srušiti.

Ono što je zanimljivo je da alat koji sudinici dobivaju na korištenje sadrži ‘backdoor’ kojim turski haker želi kompromitirati računala korisnika kako bi stvorio ‘botnet’ koji bi na kraju koristio za pokretanje velikih napada.