17th velj.2018

Cooler Master MasterKeys Pro M mehanička tipkovnica

by Goran Krstičević
Skučeni radni prostor, više mjesta za "mahanje" mišem i lakše prenošenje na turnire, samo su neki od razloga zašto se igrači u novije vrijeme odlučuju za tenkeyless (TKL) tipkovnice. Iako Cooler Master MasterKeys Pro M tipkovnica nije punokrvna tenkeyless tipkovnica (obzirom da ima numerički dio) znatno je kraća od standardnih…

Cooler Master MasterKeys Pro M

Kvaliteta - 8
Isplativost - 7

7.5

ocjena

Provjereni mehanizam Cherry MX Brown, izvrsna implementacija bijelog pozadinskog osvjetljenja, mogućnost korištenja svih funkcija bez drivera, izvedba kabela. Američki raspored tipki koji neće biti svakome po volji.

User Rating: Be the first one !

Skučeni radni prostor, više mjesta za “mahanje” mišem i lakše prenošenje na turnire, samo su neki od razloga zašto se igrači u novije vrijeme odlučuju za tenkeyless (TKL) tipkovnice. Iako Cooler Master MasterKeys Pro M tipkovnica nije punokrvna tenkeyless tipkovnica (obzirom da ima numerički dio) znatno je kraća od standardnih tipkovnica te se s pravom može ubrajati i u ovu kategoriju tipkovnica.

Cooler Master MasterKeys Pro M u širinu broji 375 mm, a istovremeno nudi numerički dio. Upravo ova kombinacija itekako je zanimljiva korisnicima koji žele skraćenu tipkovnicu, a izbacivanje numeričkog dijela smatraju neprihvatljivim.

“Kraćenje” ove tipkovnice postignuto je eliminacijom kursora te grupacije Insert/Delete/Home/End/PgUp/PgDn. Točnije, navedene tipke i dalje postoje, ali su stopljene s numeričkim dijelom te im se pristupa tako da isključimo NumLock, čime čitav numerički dio poprima funkciju kursora i spomenutih sistemskih tipki. Navedenim tipkama dana je i treća funkcija — upravljanje multimedijom (Play/Pause,Stop/sljedeća pjesma, prethodna pjesma, glasnoća zvuka gore i dolje) te brzinom svjetlosnih efekata. Sve navedeno stvara malu zavrzlamu i zahtjeva navikavanje.

Cooler Master MasterKeys Pro M opremljena je Cherry MX Brown prekidačima. Iskustvo tipkanja konzistentno je na svim tipkama, kao i bijelo pozadinsko osvjetljenje. Osvjetljenje je izvedeno tako da istovremeno obasjava podnožje tipki, ali izrazito jasno i ravnomjerno ističe njihove oznake. Svjetlosni efekti su brojni — disanje, prelijevanje rasvjete s lijeva na desno, obasjavanje nasumičnih tipki, isticanje gamerskih tipki i sl., a odabiremo ih bez drivera pomoću kombinacije tipki Fn + F4. Bez potrebe za driverima obavljamo i sve ostalo, poput namještanja intenziteta rasvjete (6 razina), snimanja makroa, zaključavanja tipke Windows, odabira korisničkih profila (max. 4 profila).

Kabel je opleten i odvojiv. Zahvaljujući ugrađenim kanalićima na tipkovnici možemo birati da li će izlaziti sa sredine ili bočnih strana tipkovnice. Tipkovnica je odlično osigurana protiv klizanja, čak i kada su joj nožice podignute. Koćište je plastično, s gornje strane gumirano, što ostavlja poprilično dobar estetsko-dodirni dojam.

Ustupio: links.hr